6 gerichte linkbuilding tips voor SEO schrijvers

Het liefste wat schrijvers doen, is schrijven. Maar linkbuilding, dat is vaak een ander verhaal. In dit artikel geef ik 5 gerichte linkbuilding tips speciaal voor schrijvers. Maar wat is linkbuilding en hoe gebruik ik het? Wat zijn backlinks? Kijk vooral even verder en ontdek de vele voordelen die voor het grijpen zijn.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is de samenstelling van de Engelse woorden ‘link’ en ‘building’. Nu zeggen die woorden niet zo veel, maar toch is linkbuilding van grote waarde. Linkbuilding is zoals een een publiek in een circus. Als de circusartiesten geweldige stunten laten zien, dan is het publiek laaiend enthousiast en gaan ze over het circus vertellen. Op het internet werkt het net hetzelfde. Kijk even naar onderstaand voorbeeld.

linkbuilding tips

Het zal je waarschijnlijk opvallen dat website B (rode bol) en website C (bruine bol) het grootst zijn. Dit zijn autoritaire websites zoals bijvoorbeeld Bloovi of Frankwatching. Waarom deze websites autoritair zijn? Omdat vele kleine blogs (paarse bollen) en enkele grotere websites (gele bol en groene bollen) linken naar de autoritaire websites. Daarnaast wisselen website B en C links  of ‘backlinks’ met elkaar uit om zo aan te tonen dat ze beide relevante links voor elkaar hebben. Google kijkt aan de hand van het aantal interne en externe links of -backlinks hoe autoritair jouw website is. Wil je meer weten over hoe je het beste kan linken? Bekijk dan mijn artikel ‘7 SEO tips om koning van de content te worden‘ en kijk naar ‘SEO tip #5: Kwalitatieve links’. Of vraag raad aan een SEO specialist.

Hoe begin ik met linkbuilden? 6 linkbuilding tips voor schrijvers

#1 Linkbuilding tips : Relevante startpagina’s

Startpagina’s mogen dan wel minder belangrijk zijn in het maken van een linkbuildingprofiel, toch is het een goede aanvulling. Een relevante startpagina die linkt naar jouw website of blog, leert Google dat jouw website relevant is aan een bepaald onderwerp. Zo heeft Karel Geenen een linkbuilding tool ontwikkeld in samenwerking met Google. In deze tool kan je keywords invullen waarop je wilt ranken. Daarna kan je selecteren of je enkel Belgische of Nederlandse startpagina’s wilt weergeven. Op deze manier vind je relevante startpagina’s.

linkbuilding tips

Een voorbeeld om het te verduidelijken. Stel, je hebt een website over ondernemen. Via de Google Zoekwoordplanner (beter gekend als Google Keyword Planner) zie je dat bepaalde zoekwoorden passen bij jouw website. In dit voorbeeld gebruiken we de zoekwoorden “online ondernemen” met 10 tot 100 zoekopdrachten per maand. Als je die zoekwoorden in de zoekbalk ingeeft en niet filtert, krijg je het volgende resultaat:

De startpagina “online-ondernemen.startkabel.net” rankt het beste op de zoekwoorden “online ondernemen”. De webmasters van de eerste startpagina’s kan je bijvoorbeeld contacteren als je vindt dat ze voldoende relevant zijn. Doordat zij een link van jouw website of blog plaatsen, kan je op die specifieke zoekwoorden in Google stijgen. De voorwaarde is wel dat de websites relevant en autoritair zijn, maar daarover hieronder meer.

#2 Linkbuilding tips: Linkbuilden in content

Kwalitatieve content is erg belangrijk, maar dat wist je al dankzij deze 7 SEO tips. Misschien wist je nog niet dat linkbuilden in content even belangrijk is. Door te linken naar relevante website in jouw artikel, geef je autoriteit aan die websites. Het kan natuurlijk nog beter. Je kunt op zoek gaan naar relevante websites en hen aanbevelen om bepaalde artikels van jouw website te laten opnemen in één van hun artikels. Dit kan je ook zelf doen en zo doe je aan gastbloggen. Zo is Bloovi regelmatig op zoek naar auteurs, maar ook wij zoeken regelmatig auteurs die content willen schrijven.

#3 Linkbuilding tips: Anchor website & -URL

Als je beslist om een link in content te plaatsen of je wilt dat anderen dit doen, dan moet je de anchor van de website en de URL bepalen. Wat is nu een anchor? In het Nederlands is dit vrij vertaalt een omschrijving. Voordat je op een link klikt, zie je een stukje tekst die doorlinkt naar een specifieke URL. Bovenstaande links zijn een goed voorbeeld. Denk goed na welke zoekwoorden je gebruikt als anchor.

Een slecht voorbeeld is Adobe. Als je in Google de zoekwoorden “klik hier” intypt, dan kom je vaak op de website van Adobe uit. Veel websites linken naar Adobe met deze zoekwoorden omdat Adobe verschillende programma’s aanbiedt die je kunt downloaden. Kijk zeker even in de Google Zoekwoordplanner om te kijken welke relevante zoekwoorden je voor een URL kunt plaatsen.

#4 Linkbuiding tips: Linken naar autoritaire websites met een hoge Domain Authority en Page Authority (DA & PA)

Ik heb het al vaker over autoritaire websites gehad. Het is enorm belangrijk om te linken naar websites die een waarde hebben in Google. Als websites naar jouw website of artikel linken, dan is het belangrijk dat het een website met een hoge DA & PA is. DA is de afkorting van Domain Authority en PA staat voor Page Authority. Beide zeggen iets over de waarde van de website.

Een hoge DA geeft aan dat veel websites naar het domein linken en al deze websites een waarde hebben in Google. PA geeft aan dat of de content op de website van hoge kwaliteit is of niet. Standaard raad ik aan om websites te zoeken met een DA van minstens 20 en een PA van minstens 30. Zoveel hoger beide waarden zijn, zoveel sneller een website zal ranken in de zoekresultaten en daar kan jouw website dus ook van profiteren. Doe zelf even de test met deze website authority checker. Laat gerust weten hoe goed jouw website scoort.

#5 Linkbuilding tips: Social media research

Linkbuilden is in deze tijd gemakkelijker dan ooit. Google houdt meer en meer rekening met social media om hoger te ranken in de zoekmachine. Daarom moet je zeker tijd maken voor social media research. Je kunt op drie verschillende manieren jouw artikels op social media krijgen: Via Owned, Paid en Earned media.

Owned media zegt het zelf, namelijk alle media die je zelf bezit. Zet zelfgeschreven artikels op jouw Facebook-, Twitter-, Instagram-, Youtube-, Snapchat- of Google Plus account. Google Plus heeft enkel nut om hoger te ranken in Google, extra bezoekers zal je er niet door krijgen. LinkedIn is erg interessant als social media als jouw artikels zich richten op ondernemers, werkenden, niet-werkenden of studenten. Lees hier meer waarom LinkedIn nuttig is. Paid media is mensen betalen om op hun social media accounts te publiceren. Betaald adverteren op Google (SEA) en soortgelijke websites horen hier niet bij, aangezien het geen social media zijn. Earned media is veruit de belangrijkste. De beste vorm van earned media zijn artikels of video’s die viraal gaan.

#6 Linkbuilding tips: Persbericht schrijven

De laatste linkbuilding tip is zinvol als je veel te vertellen hebt. Heb je bijvoorbeeld een bedrijf en doe je activiteiten zoals het steunen van goede doelen tot het ontwikkelen van innovatieve producten? Dan kan je beginnen met het schrijven van persberichten. Een persbericht is een neutraal nieuwsitem dat je kan laten publiceren in een lokale of nationale krant of een nieuwswebsite. Buiten het schrijven van het artikel zelf, moet je een klein tekstje schrijven over jouw bedrijf. Een handige tip: Leer journalisten uit jouw branche kennen. Leg contacten en bied iets educatief aan, alleen zo geraakt jouw artikel gepubliceerd. Mocht het jou lukken, dan heb je een mooie backlink die Google zal waarderen.

Heb je zin gekregen om te starten met deze linkbuilding tips?

Great! Laat zeker even weten of het effect heeft op de ranking van jouw website(s). Heb je nog vragen, opmerkingen, tips of aanpassingen? Ik hoor het graag! Liever een checklist waar je jouw SEO-score kan opkrikken? Bekijk dan zeker de SEO-checklist en zie jouw website stijgen! Linkbuilding uitbesteden is een optie die ik zeker kan aanraden. Of wil je advies op maat? Zet ons aan het werk en optimaliseer jouw WordPress website!

Dank aan Bloeise voor de headerafbeelding