7 SEO tips om koning van de content te worden

‘Hoe begin ik nu aan SEO?’ Wil je een antwoord op deze vraag? Dan geef ik met plezier 7 SEO tips om jouw content als een raket te lanceren.  

Deze SEO tips zijn bedoelt om hoger in Google te ranken zonder onmogelijke opgave. Verschillende factoren spelen een rol. Spijtig genoeg weten we nog steeds niet hoe het algoritme van Google werkt. Gelukkig zijn er wel enkele factoren die duidelijk een verschil maken. Speciaal voor jou heb ik de 7 SEO tips eruit gekozen die altijd werken.

[easy-tweet tweet=”7 SEO tips die altijd werken!” user=”Txtschrijvers” hashtags=”tekstschrijvers”]

Voor diegenen die SEO niet kennen: Waarvoor staat de afkorting?

SEO staat voor Search Engine Optimization. Om het nog simpeler te zeggen: SEO gaat artikels of pagina’s die jij online publiceert, ranken aan de hand van bepaalde factoren. De meest bepalende zijn authority, performance, content, mobile friendlyness & responsiveness en tegenwoordig ook social media. Het komt er dus op neer om een snelle website te hebben. Deze website moet kwaliteitsvolle content bevatten en responsive zijn. De inhoud moet gemakkelijk op een smartphone of tablet te bekijken zijn. Een van de belangrijkste factoren tegenwoordig is de authority. Zorg ervoor dat andere mensen online over jouw website praten. Dit kan zowel via social media als via artikels of pagina’s.

Nu je wat meer weet over SEO, kan ik jou vertellen welke factoren van levensbelang zijn om sneller te ranken dan de concurrentie. Het is een beetje een cheat sheet. Wees gerust, het zal een positief effect hebben op jouw website op lange en korte termijn. En Google zal jou dankbaar zijn. Laten we beginnen met SEO tip 1!

SEO tip #1: Server

Een belangrijke factor waar ik mee wil starten, is de server. Zonder een goede server kom je nergens. De reactiesnelheid van de server zorgt er namelijk voor dat een website beter of slechter in Google zal ranken. Google kijkt altijd naar de gebruiksvriendelijkheid. Zeg nu zelf: Als je langer dan 5 seconden moet wachten tot een website is geladen, dan zoek je toch ook een alternatief? Volgens Frankwatching is de ideale laadtijd tussen 1 tot 1,5 seconde. In een ander artikel leg ik enkele goede webhosters uit die snelle servers aanbieden. Mijn top 2 bestaat momenteel uit Antagonist en Hostbeats.

SEO tips

Momenteel zit ik bij Antagonist met een plus-account. Ik ben zeer tevreden over de snelheid. Wil je een objectief oordeel? Kijk dan even naar de laadtijd van Tekstschrijvers.net. Ik heb de website met een objectieve scanwebsite gescand, namelijk Pingdom. Natuurlijk heeft de laadtijd ook te maken met de structuur van de website. Voor WordPress zijn er namelijk enkele plugins die jouw website 10x sneller maken. Maar dat leg ik in een ander artikel uit.

Pingdom Tekstschrijvers

SEO tip #2: Keywords & Long-tail keywords

De tweede factor is keywords of zoekwoorden. Kom te weten op welke woorden mensen zoeken en hoe je ze naar jouw website kunt lokken. Hoe? Google Adwords Keyword Planner en Google Trends. Hoe begin je er nu aan? Eerst en vooral moet je brainstormen. Denk even na waar jouw website over gaat, waar je over schrijft, welke onderwerpen relevant zijn, … Vervolgens ga je naar Google Adwords. Hier geef je keywords in waarvan jij vindt dat ze relevant zijn voor jouw doelgroep. Dat doe je door de titel ‘Nieuwe zoekwoorden zoeken met een woordgroep, website of categorie’ aan te klikken. Vul enkele keywords in met daaronder een link van jouw website. Je duidt een categorie aan en je kunt zelfs filteren op locatie, periode en zoekwoorden. Je vraagt de ideeën op en voila, zoekwoorden worden gegenereerd.

Maar welke gegevens zijn nu belangrijk? Voor SEO kijk je vooral naar de ‘gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten’ en de ‘concurrentie’. Maandelijkse zoekopdrachten geven aan hoeveel bezoekers bepaalde woorden in Google intypen. Natuurlijk verandert dit cijfer naarmate je meer of minder filters hebt ingesteld. De concurrentie geeft aan hoeveel websites het zoekwoord in hun website gebruiken. Het ideale scenario zijn veel zoekopdrachten, maar weinig concurrentie. Je kunt het beste altijd zoekwoorden met lage concurrentie kiezen. Staar je niet blind op de cijfers. Je hebt toch liever 50 bezoekers op jouw website dan 2000 potentiële, maar geen enkele echte bezoeker.

[easy-tweet tweet=”Perfecte SEO situatie: Veel zoekopdrachten, weinig concurrentie” user=”Txtschrijvers” hashtags=”tekstschrijvers”]

Wat zijn dan long-tail keywords?

Tegenwoordig is keywords zoeken en toepassen niet genoeg. Zo ranken long-tail keywords beter en beter in de zoekmachine. Maar wat wil deze term nu zeggen? De woorden zeggen het zelf: Long-tail keywords zijn zoekwoorden die verband houden. Zo zoek je zelf niet enkel op één keyword, maar vaker op meerdere woorden. Of je zoekt op zinnen, vragen of problemen. Ik geef even een voorbeeld. Stel, je zoekt de beste spiegelreflexcamera van 2016. Dan ga je hoogst waarschijnlijk het volgende intypen: ‘Beste spiegelreflexcamera 2016’. Ik ben er van overtuigd dat je jezelf ook betrapt op meerdere woorden of volledige zinnen die je in Google intypt. Mijn advies: Zoek keywords die je zelf ook zou intypen.

Microsoft Office Excel keywords

Hoe houd je nu alles overzichtelijk? Ik gebruik Microsoft Office Excel om alle keywords op te delen en weer te geven. Ik heb gewerkt met ‘Voorwaardelijke opmaak’ en een filter. Zoals je in onderstaand voorbeeld kan zien, kan ik snel kijken welke keywords ik kan gebruiken.

SEO tips

SEO tip #3: Metatags

We zijn bijna in de helft! Op naar factor 3: Metatags. Een moeilijk woord, maar het is erg simpel. Google is namelijk geen mens, het is een machine. Door middel van spiders crawlt het het hele web op zoek naar websites en webpagina’s. Google zoekt een herkenningspunt in pagina’s en daarvoor duikt het in de code. Dit doet het door middel van metatags. Allemaal goed en wel, maar naar welke zaken kijkt Google dan precies? Google kijkt naar (van belangrijkst naar minst belangrijk):

 • Metatitel en -beschrijving: Dit is de titel en beschrijving die je ziet als je iets intypt in Google (Zie afbeelding hieronder);
 • Headings: Titel, Kop 1, Kop 2, Kop 3, … ;
 • Alt tag afbeeldingen: Een korte titel van de afbeelding die Google kan lezen;
 • Markeerde woorden: Belangrijke woorden vetgedrukt of cursief zetten.

Hoe pas ik Metatags toe?

Hier is wel programmeerkennis vereist. Je moet ten slotte weten hoe je titels in HTML maakt, hoe je een ALT-tag aan een afbeelding toevoegt, … Er is wel goed nieuws: WordPress neemt al dat werk voor zich. Met de plugin ‘Yoast SEO‘ kom je al heel ver. Het is veruit één van de meest bekende SEO plugins. Met de recente updates is het een fluitje van een cent om SEO-vriendelijke teksten te schrijven. Kijk gerust even naar het onderstaande voorbeeld om te begrijpen wat de plugin voor jou kan betekenen.

SEO tips

SEO tip #4: Content, content en nog eens content

De laatste jaren is er heel wat veranderd in SEO land. Google heeft streng opgetreden tegen vele websites. De reden? Ze scoorden misschien wel hoog in Google met verschillende keywords, maar ze hadden erg slechte content. Daarom heeft Google een nieuwe functie toegevoegd aan hun algoritme om websites met kwaliteitsvolle content te belonen voor hun werk.

Daarom is deze tip echt de basis van SEO en van mijn SEO tips. Het is eigenlijk het belangrijkste van de SEO tips. Maak veel content, maar vooral kwaliteitsvolle content. Maak content die mensen willen lezen. Jouw doelgroep moet iets nuttigs te weten komen door jouw teksten te lezen. Je kunt beter 5 echt goede teksten schrijven dan 20 teksten snel snel te schrijven. Als je unieke en relevante content gaat aanbieden, dan gaat Google jou daarvoor belonen. Denk liever eerst goed na over wat je wilt schrijven in plaats van na te denken hoe je hoger in Google kunt geraken. Keywords zijn daarbij uiteraard belangrijk, maar doe zeker niet aan keyword stuffing. Zorg ervoor dat teksten leesbaar blijven en dat mensen naar jouw blog terug komen omdat ze het interessant vinden.

SEO tip #5: Kwalitatieve links

Als je kwalitatieve content hebt geschreven, dan mag je zeker dit onderdeel niet vergeten. Ik heb het over kwalitatieve links. Met de nadruk op kwaliteit. Zoals ik in de inleiding al zei, is autoriteit erg belangrijk. Er zijn 2 soorten autoriteit: Domein Autoriteit (DA) en Pagina Autoriteit (PA). Beide factoren zorgen ervoor dat zowel jouw domein als jouw pagina’s beter ranken in Google. Het komt er dus op neer om te linken. Maar hoe link ik dan? Eerst en vooral moet je intern linken. Link zoveel mogelijk naar eigen artikels en pagina’s. Op deze manier kan Google alles goed indexeren en weet het aan welke pagina’s jij belang hecht. Deze zullen dan ook vaak hoger ranken in Google. Link natuurlijk wel alleen maar aan relevante artikels en pagina’s.

Een tweede punt is extern linken. Je linkt door naar artikels en pagina’s van externe websites. Hiermee geef je de relevantie aan voor jouw website. Je toont aan dat je expertise hebt, maar dat andere websites dit ook hebben op bepaalde vlakken. Google zal door deze linkstructuur sneller de gelinkte websites hoger in Google plaatsen. Een derde belangrijk punt is om links te krijgen van externe websites. Hiermee krijg je autoriteit en weet Google dat anderen naar jouw website linken omwille van jouw expertise. Deze punten zijn alle drie even belangrijk om jouw DA en PA omhoog te krijgen en dus beter te ranken.

Advies links

Ik raad aan om vooral intern te linken, een deel extern te linken en relevante links terug krijgen. Dat laatste wordt ook wel ‘backlinks’ genoemd. De gouden regel hier is wel: Link enkel als het relevant en interessant is voor jouw bezoekers. Hoeveel links heb je dan van elk onderdeel nodig? Ik raad het volgende aan:

SEO tips

SEO tip #6: Social media

Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Youtube en Snapchat. Stuk voor stuk social media. En stuk voor stuk domineren ze de online markt. Mensen zoeken tegenwoordig niet meer naar nieuws op Google, maar op Facebook. Daarom dat Google een tegenreactie doet met AMP, zoals je in dit artikel over AMP kunt lezen. Daarom heeft Google zijn algoritme zo aangepast dat social links voor een hogere positie van een pagina of artikel zorgen.

Wat betekent het concreet? Link eerst en vooral jouw website met social media. Kies die media die jouw doelgroep ook gebruikt. Gebruik die accounts actief en post regelmatig nieuwtjes. Maak vooral contact met jouw doelgroep, dit komt jouw bezoekersaantal en ranking ten goede. Niet vergeten: Maak een Google+ account. Het is bewezen dat Google stelselmatig elke website gelinkt aan een Google+ account hoger rankt. Post elk artikel dat je schrijft op social media. Deel het gerust met alle mensen die je kent. Je zal duidelijk merken dat social media een enorme invloed heeft op zowel jouw bezoekers als de ranking van jouw keywords. De concurrentie zal versteld staan.

SEO tip #7: Mobile responsiveness

21 april 2015, een dag die vele webmasters altijd zal bijblijven. Google heeft op die dag alle websites die niet mobielvriendelijk zijn, gestraft.  Bekijk gerust dit artikel over mobilegeddon om het na te kijken. Daarom geef ik deze laatste tip: Zorg ervoor dat jouw website mobielvriendelijk is. Doe je dit niet, dan riskeer je een erg lage positie in Google. Mocht je een website hebben, controleer dan dat jouw website mobielvriendelijk is. Maar hoe controleer ik dit?

Ofwel kijk je op jouw smartphone of de website laadt zonder dat je moet inzoomen. Ofwel zet je op een laptop jouw website open en zet je het op een half bureaublad. Kan je alles nog lezen? Dan is jouw website responsive. Als dat niet het geval is, dan raad ik aan om het design responsive te maken of een nieuw design te maken of te kopen dat wel responsive is. Dat is de enige manier om hoog te ranken in Google.

SEO tips samenvatting

Tijd om een samenvatting van deze SEO tips te geven. Maar dat houd je natuurlijk niet tegen alles nog eens rustig na te lezen. Het zorgt alleen maar voor meer bezoekers en meer geld in het laatje. Om de SEO tips samen te vatten:

 • Een goede server is noodzakelijk. Zorg ervoor dat de laadtijd onder 1,5 seconde blijft.
 • Gebruik keywords en long-tail keywords. Zoek keywords die een lage concurrentie hebben en een hoog aantal zoekopdrachten. Vergeet je niet in de schoenen van de gebruiker te zetten. Gebruik bijvoorbeeld Excel om alles overzichtelijk weer te geven.
 • Pas metatags toe. Kijk naar de titel, koppen, afbeeldingen, metatitel en -beschrijving.
 • Lever kwaliteitsvolle, unieke en relevante content voor jouw bezoekers.
 • Link intern, extern en genereer backlinks om autoriteit (PA en DA) te verkrijgen.
 • Maak relevante social media accounts aan. Post actief en kwalitatief.
 • Zorg voor een responsive website!

Bonus(!) SEO tip #8: 20% korting SEO-checklist

Proficiat! Je hebt met succes heel dit artikel vol met SEO tips doorgenomen. Je weet nu perfect hoe je SEO teksten kan schrijven en hoe ze hoger zullen ranken in Google. Om je daarvoor te belonen, biedt ik jou een checklist aan. Niet zomaar een checklist, maar een SEO-checklist. Ik geef 20% op de befaamde SEO-checklist. Deze checklist wordt al door vele webmasters gebruikt en met succes. Wil je ook van deze actie profiteren? Gebruik dan snel de kortingscode SEOCheck  om de SEO-checklist voor amper 4,95 euro te bestellen! Of ga voor WordPress optimalisatie en maak gebruik van onze diensten.

Heb jij nog enkele SEO tips? Denk je dat het anders kan? Of zie je gewoon een schrijffout? Laat gerust een reactie achter. We zijn jou eeuwig dankbaar.