Aansprakelijkheidsverzekering voor schrijvers

Een fout zit in een klein hoekje. Zeker als je te maken hebt met een grote klant die aangeleverde teksten niet of nauwelijks controleert, bestaat een reële kans dat door een ‘foute’ tekst uiteindelijk financiële schade wordt geleden door de opdrachtgever. Denk hierbij aan een tekst waarin foutieve informatie wordt gegeven of een valse belofte wordt gedaan. Ook als ZZP’er kun je je hiertegen verzekeren met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Wat is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering?

Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering werkt in principe hetzelfde als een normale aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer er door een fout van jou bij een andere partij financiële schade wordt geleden, dekt de aansprakelijkheidsverzekering een eventuele schadeclaim. De schadeclaim wordt dan, indien deze wordt toegewezen, betaald door de verzekeraar. Kort gezegd vergoedt deze verzekering schade ten gevolge van gemaakte beroepsfouten.

Wat kost een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering?

De prijzen voor zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen verschillen zeer sterk, veel sterker dan bij andere verzekeringen. Zo kun je bij de ene verzekeraar terecht voor enkele tientjes per maand, terwijl precies dezelfde verzekering bij een ander nog geen tientje kost. Overweeg je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten? Vergelijk dan zeker goed het huidige aanbod. Op jaarbasis bespaar je al snel enkele honderden euro’s wanneer je een voordelige aansprakelijkheidsverzekering afsluit.

Let er wel op dat de prijs niet alles is. Wanneer je een goedkope verzekering afsluit en de verzekeraar vervolgens bij eventuele schade niet thuis geeft, heb je aan de verzekering weinig. Lees daarom ook altijd ervaringen van degenen die al gebruik maken van de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Heb ik een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Niet veel schrijvers zullen een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig hebben. Wanneer je gewoon wat aan het bloggen bent, of simpele website teksten schrijft, zul je weinig hebben aan deze verzekering. Dat ligt anders wanneer je ook bezig bent met bijvoorbeeld creatie van reclame uitingen of andere uitingen met promotionele doeleinden. In deze branche is een fout sneller gemaakt en zullen de consequenties van deze fout dan ook zwaarder wegen. Mochten deze fouten tevens financiële gevolgen hebben? Dan is het toch handig een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering te hebben.