Chronisch ziek en ondernemen, het kan!

In combinatie met een chronische ziekte kan werken erg belastend zijn. Je bent gebonden aan vaste dagen en tijden, er zijn bepaalde eisen en verwachtingen en het kan lichamelijk uitputtend zijn. Dit kan ten kosten gaan van je gezondheid en dat is het niet waard. Ondernemen kan daarom een uitkomst bieden. Hoewel chronisch ziek en ondernemen in eerste instantie misschien onmogelijk lijkt, kan het juist antwoord bieden op. Uit eigen ervaring kan ik hier maar al te goed over meepraten. Want onlangs ben ik mijn eigen bedrijf gestart en dat alles terwijl ik al 6 jaar chronisch ziek ben, ik heb namelijk fibromyalgie.

Fibromyalwat?

Naast chronisch ziek ben ik ook gewoon Nathalie, een jonge ondernemer van 22 jaar, met een eigen bedrijf. Fibromyalgie is ook wel bekend als weke delen reuma en houdt voor mij in dat ik continu pijn heb in mijn rug, schouders en nek en vaak last heb van hoofdpijn. Daarnaast slaap ik slecht en heb ik maar beperkte energie, gemiddeld de helft minder dan een gezond persoon. Mijn concentratievermogen is minimaal en ik vergeet dingen gemakkelijk. De pijn- en vermoeidheidsklachten bepalen grotendeels hoe mijn dag eruit ziet. Want hoe mooi mijn planning soms kan zijn, hier komt lang niet altijd iets van terecht. Omdat ik de ene dag meer lichamelijke klachten heb dan de andere, moet ik me aanpassen van dag tot dag. En daar is niets mis mee!

Chronisch ziek zijn, in mijn geval fibromyalgie is niet het belangrijkste in mijn leven. Ondanks alles probeer ik positief door het leven te gaan en het beste te halen uit iedere dag. Want ziek of niet, mogelijkheden zijn er altijd, zolang je er maar voor openstaat! Ook wat betreft werk.

Chronisch ziek, werken vanuit bed

In eerste instantie ben ik niet bewust gaan ondernemen. In de jaren dat ik ziek ben, ben ik continu gaan zoeken naar mogelijkheden. Opties om het ziek zijn wat draaglijker te maken. Om deze reden ben ik een blog gestart om hier mijn ervaringen met fibromyalgie te delen. Het is nog altijd mijn doel om lotgenoten hiermee een steuntje in de rug te geven en te inspireren en motiveren om positief te durven denken. Hoe negatief een situatie ook kan.  Dit is in een jaar tijd zo hard gegroeid, dat ik me heb ingeschreven bij de KvK. Ik zag in dat het werken vanuit huis, op mijn tempo, wanneer ik daartoe in staat ben veel beter bij mij past dan het werken voor iemand, met vaste tijden en hoge eisen. Het werk wat ik nu doe kan ik praktisch gezien vanuit mijn bed doen en dat is in mijn situatie ideaal. Zo kan ik ook op minder goede dagen, toch mijn werk doen.

Korte tijd geleden heb ik me aangeboden als tekstschrijver, zodat ik ook voor anderen mensen teksten kan schrijven. Dit biedt voor mij nog meer mogelijkheden om mijn bedrijf te laten groeien. Natuurlijk ben ik hier maar al te trots op! Want hoewel je als chronisch zieke soms gemakkelijk wordt weggecijferd in de maatschappij kan ik nu juist laten zien dat ik het wel kan. Misschien ben ik dan niet in staat om full time voor een ander te werken, ik heb nu wel de mogelijkheid om een eigen bedrijf te runnen. En dat telt voor mij toch echt wel zwaarder.

De perfecte uitkomst

Chronisch ziek en ondernemen is voor mij de perfecte uitkomst, het geeft me rust en biedt enorm veel mogelijkheden. Dankzij mijn eigen bedrijf heb ik nu weer een doel om naartoe te werken en de mogelijkheid om anderen te laten zien hoeveel mogelijkheden er zijn. Het belangrijkste is dat je blijft geloven in jezelf.

Chronisch ziek en ondernemen, een geluk bij een ongeluk.