Contentmarketing in de praktijk: de 7 basisfundamenten

Contentmarketing is een woord dat de laatste jaren enorm aan populariteit wint. Elk bedrijf wil aan contentmarketing doen. Maar wat is het en hoe kan je het toepassen als bedrijf?

Contentmarketing, de koning van de content

Contentmarketing is niet hetzelfde als een product of dienst aan de consument verkopen. Het is moeilijker dan het lijkt. Je moet op een wervende manier een tekst volledig in het teken van jouw doelgroep zetten. Vertel een verhaal aan jouw doelgroep. Laat ze weten dat je om hen geeft en dat de klant altijd koning is.

De 7 basisfundamenten van contentmarketing

Om het begrip duidelijker te maken en te laten zien hoe je het toepast, gebruik ik de 7 basisfundamenten van contentmarketing. Aan de hand van een concreet voorbeeld leg ik de 7 fundamenten uit. Het doel is dat jij op het einde van dit artikel weet wat contentmarketing is en dat je het concreet kunt toepassen.

B2B Contentmarketing 7 fundamenten

Fundament 1: Ontwikkel een strategie die bij jou past

We beginnen met de strategie. Het is enorm belangrijk om een strategie te ontwikkelen die past bij de DNA van jouw bedrijf. Heb je bijvoorbeeld een bedrijf dat hosting verkoopt? Schrijf dan artikels over hoe je een website sneller kunt maken, welke plug-ins handig zijn mochten veel klanten een WordPress website hebben of geef ze tips over welke CDN de beste keus is.

Verlies hier zeker niet de bedrijfsdoelstellingen uit het oog. Het is belangrijk om aan contentmarketing te doen, maar het is nog veel belangrijker dat je als bedrijf niet afwijkt van de doelen die je vooropstelt om te kunnen groeien. Ga je dus niet suf typen om aan contentmarketing te doen als je er geen tijd voor hebt. Besteed het dan liever uit aan contentmarketingbureaus.

Fundament 2: Ontwikkel een concept op maat van de doelgroep

Nu je weet hoe je contentmarketing kunt inzetten, moet je natuurlijk een concept ontwikkelen. Je bekijkt:

  • welke doelgroep je voor ogen hebt.
  • wat de boodschap is die je wilt vertellen.
  • welke kanalen (sociale media, blogs, kranten, …) je gaat gebruiken.
  • of de doelgroep dringend jouw product of dienst nodig heeft of niet.

De doelgroep en de boodschap zijn normaal hetzelfde als de marketingdoelstellingen. Kanalen of media kiezen die geschikt zijn voor jouw bedrijf, is net iets moeilijker. Kies niet te veel media tegelijkertijd. Elk medium waar je actief op bent, moet je kunnen converseren met jouw klant. Als je daar de tijd niet voor hebt, dan kan je beter enkel de media kiezen waarop jouw doelgroep het meeste actief is. In het geval van een hostingbedrijf is de kans groot dat (potentiële) klanten vooral aanwezig zijn op LinkedIn, Twitter en bijvoorbeeld Sitedeals (een webmasterforum).

Pas jouw teksten niet enkel aan aan de doelgroep en de media, maar ook hoe jouw doelgroep op zoek is naar informatie. Als hostingbedrijf ga je vooral op zoek naar doelgroeppersonen die nog geen hosting hebben. Maar je kunt ook anders denken en op zoek gaan naar mensen die al hosting hebben. In het laatste geval moet je de USP’s of Unique Selling Propositions in de kijker zetten. Zet je vooral in op kwaliteit, schrijf dan bijvoorbeeld berichten die laten zien dat Google belang hecht aan snelheid en stabiliteit van een website.

Fundament 3: Creëer content die aanzet tot lezen

Na de voorbereiding ga je beginnen met het schrijven van content. Content schrijven lijkt gemakkelijk, maar dat is het niet. Schrijf op een kalender op welke dagen je welke artikels gaat schrijven. Zo heb je een overzicht. Schrijf elke maand over een bepaald thema, zoals over hosting, over snelheid, over RAM-geheugen, … Maak van een andere kalender een contentkalender. Hierop schrijf je wanneer je elk artikel publiceert en op welke dagen je artikels publiceert. Het kan geen kwaad om artikels meerdere keren te publiceren op media, het creëert juist meer interactie.

Fundament 4: Communiceer met jouw doelgroep via verschillende wegen

Je kunt communiceren via verschillende kanalen via offline en online media. Hoewel online media zoals sociale media en websites steeds meer aan belang winnen, kan het nuttig zijn om te investeren in offline media. Een hostingbedrijf kan bijvoorbeeld adverteren in een streekkrant, maar ook in magazine’s voor ondernemers. Buiten online en offline media, zijn er 3 types van media:

  • Paid media: Voor deze media betaal je om een advertentie te mogen plaatsen. Dit zijn vaak traditionele media zoals tv, radio, dagbladen, …
  • Owned media: Deze media bezit je zelf en moet je uiteraard niet voor betalen. Voorbeelden zijn een eigen website, eigen sociale media accounts of een eigen magazine.
  • Earned media: Deze media moet je verdienen. Hieronder zit media-aandacht door middel van PR- of marketingstunts.

Paid media verliest de laatste jaren aan populariteit. Vroeger werd er massaal geadverteerd. Nu publiceren bedrijven vaker artikels op hun eigen website en sociale media in de hoop dat ze viraal gaan. Het mag duidelijk zijn dat owned- en earned media steeds belangrijker worden.

Fundament 5: Zorg voor conversies en verhoog de omzet

Niet onbelangrijk zijn de conversies. Daar doen we het ten slotte voor. Conversies zorgen voor omzet. In de content die je schrijft, moet je een CTA of Call-To-Action verwerken. Hier ga je de lezer aanzetten om actie te ondernemen. Voorbeelden van een CTA zijn:

  • Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang een kortingsbon van 5 euro.
  • Ga nu voor het hostingpakket basis en ga voor een hogere ranking in Google.
  • Wees concurrenten voor en bestel een SSL-certificaat.

Ga zeker nooit een bezoeker pushen om een bepaalde actie te doen. Zorg ervoor dat de lezer het artikel interessant vindt en het gaat delen met anderen. Zo creëer je visability en de kans dat meer personen jouw vooropgestelde actie gaan uitvoeren. Je zult merken dat de omzet na verloop van tijd vanzelf stijgt.

Fundament 6: Heel de organisatie moet achter het begrip contentmarketing staan

Je mag dan wel een geweldig plan hebben, het moet nog steeds uitgevoerd worden. Misschien ben jij niet verantwoordelijk voor het schrijven van content, maar een heel team van copywriters wel. Het is dan aan jou om heel de organisatie warm te maken voor contentmarketing. Maak samen met jouw team een contentmarketingplan. De bezoeker mag niet weten dat verschillende personen de content van jouw website schrijven. Als je een blog hebt, dan kan dat natuurlijk wel en is het ook aan te raden. Laat aan de doelgroep weten wie welk artikel heeft geschreven zodat ze kunnen reageren naar de schrijver van het artikel.

Fundament 7: Technologie zorgt voor efficiëntie

Contentmarketing bestaat al een eeuwigheid, laat dat duidelijk zijn. Het is een heel werk, dat staat ook vast. Gelukkig zijn er de laatste jaren technologieën bijgekomen die het een pak gemakkelijker maken. Zo is er Hootsuite, een tool waarmee je content kunt inplannen op sociale media. Of WordPress, waarmee je elk artikel kunt inplannen en publiceren.

Schakel een bureau in zoals Dami Marketing

Toch geen tijd om zelf content te schrijven? Of weet je gewoon niet hoe eraan te beginnen? Dan kan je een bureau zoals Dami Marketing inschakelen. Dami Marketing specialiseert zich in contentmarketing, maar ook voor de ontwikkeling en onderhoud van WordPress websites kan je bij het bedrijf terecht.

Wat denk jij van contentmarketing? Heeft het effect of zijn er andere technieken die jij toepast?