De kunst van SEO-teksten

Veel mensen zijn nog niet zo goed op de hoogte van de voordelen van een SEO-tekst. Je zult je misschien zelfs afvragen wat het precies is. Als je meer te weten wilt komen over SEO-teksten, dan vind je hier meer informatie.

Wat is een SEO-tekst?

Een SEO-tekst is een tekst die men schrijft voor een website, waardoor deze goed wordt opgepikt door de zoekmachines, zoals Google. Van de internetgebruikers begint zo’n 65% zijn of haar online zoektocht met behulp van een zoekmachine. De eigenaren van een website willen zo hoog mogelijk in de ranglijst van een zoekmachine staan, omdat de bovenste vier websites het meest worden bezocht.

Een goed geschreven SEO-tekst maakt op de juiste manier gebruik van belangrijke zoekwoorden en geeft snel relevante informatie over de website. Bezoekers zijn hierdoor snel overtuigd van de betrouwbaarheid van een website. Wanneer iemand bijvoorbeeld via het internet een rode bank wilt kopen en jij bezit een webwinkel die zich specialiseert in rode meubelen, dan wil je graag gevonden worden op bijvoorbeeld de zoekwoorden “rode”, “rood”, “bank” en “kopen”. Door de belangrijkste zoekwoorden in je titel en in je eerste alinea te vermelden en deze goed te verspreiden over de rest van de tekst, is de kans groter dat je website hoog in de ranglijst komt te staan. Als je zelf geen SEO-teksten kan schrijven, kun je er voor kiezen om SEO-teksten te laten schrijven door een tekstbureau.

Verspilling van energie

Vaak geloven mensen dat zij prima in staat zijn om zelf een goede webtekst te schrijven, omdat ze bijvoorbeeld goed zijn in Nederlands en een mooie manier van schrijven kunnen toepassen. Uiteraard is een mooie schrijfstijl belangrijk, maar er komt meer kijken bij het schrijven van een goede webtekst. Met alleen een mooie schrijfstijl eindig je waarschijnlijk niet hoog in de ranglijst van zoekmachines.

Het zou erg jammer zijn als je veel tijd en energie hebt gestopt in het schrijven van een mooie tekst voor je website, terwijl vervolgens niemand deze leest. Een mooi verhaal wil namelijk niet zeggen dat een zoekmachine jou eenvoudig kan vinden, of dat de bezoekers van je website vinden wat zij zoeken. Ook verzekert het je er niet van dat je webtekst hen de juiste informatie geeft, of dat ze overtuigd raken van de kwaliteit van jouw producten of diensten. Voorkom dus dat je energie verspilt en lees meer over de tips en tricks voor het schrijven van een SEO-tekst.

Belangrijkste tips en tricks

Een goede webtekst schrijven kun je met behulp van een paar adviezen helemaal zelf. Voor het schrijven van een SEO-tekst heb je wat technisch inzicht, puzzelvaardigheden, creativiteit en overtuigingskracht nodig. Een mix van deze kwaliteiten helpt je vaak al tot een goed resultaat te komen.

Bedenk een aantal krachtige zoektermen, die een duidelijk beeld geven van de diensten of producten van je website. Zorg ervoor dat het belangrijkste zoekwoord in je titel staat en dat deze in de eerste paar zinnen van je eerste alinea weer wordt genoemd. Probeer je zoektermen niet te vaak te noemen in je tekst, maar deze in elke alinea een paar keer te noemen.

Het leesgedrag van mensen is op het internet heel anders dan op papier. Je kunt het leesgedrag van internetgebruikers beter omschrijven als “scannen”. Wanneer de bezoeker van je website niet binnen enkele seconden ziet wat hij of zij nodig heeft, dan wordt er snel afgehaakt. Zorg er dus voor dat de bezoeker tijdens het scannen snel op de hoogte is van jouw producten of diensten.