Een werkdag van een tekstschrijver

Een werkdag van Mark: tekstschrijver voor het leven

Ben je benieuwd hoe een werkdag van een tekstschrijver er uit ziet? In dit artikel zal ik jullie stap voor stap laten zien hoe een lead binnenkomt, hoe een lead een opdracht wordt, welke stappen ik vervolgens neem om de tekst te schrijven en vervolgens neem ik jullie ook mee in de afhandeling van de opdracht.

Het verkrijgen van leads

De meeste leads verkrijg ik door middel van mijn eigen website. Via de organische zoekresultaten en via Google Adwords laat ik bezoekers op mijn website komen. Nadat ze op mijn website komen hebben ze direct de mogelijkheid om een offerte aan te vragen. Het contactformulier is zo ingericht dat de opdracht snel verzonden kan worden en dat het daarnaast toch veel informatie bevat. Met deze informatie probeer ik zoveel mogelijk obstakels bij de opdrachtgever weg te nemen. Je moet hierbij denken aan de totale prijs voor de gehele opdracht en om wat voor content het gaat (SEO content of hoge autoriteit content). Nu kunnen er nog vragen komen wat het daadwerkelijke verschil is tussen SEO content en hoge autoriteit content. Dit zou ik in de toekomst nog willen tackelen door het toevoegen van een button waarbij een klein venstertje wordt geopend waar extra informatie over de dienst beschreven staat.

Van lead naar opdracht

Wanneer de opdrachtgever de opdracht heeft verstuurd krijg ik de opdracht direct toegestuurd naar mijn e-mail. Nadat ik de opdracht heb doorgenomen, stel ik een intake formulier op. Een format ligt hier al voor klaar maar als de opdrachtgever extra wensen bij de opdracht heeft geplaatst, en als ik hier nog vragen over heb, verwerk ik nog wat vragen toe aan het intake formulier.

Ik stuur vervolgens een passend antwoord met in de bijlage het intake formulier. Ik vraag aan de opdrachtgever om het intake formulier ingevuld te retourneren. Vervolgens zal de daadwerkelijke afhandeling via een telefoongesprek of laatste e-mail plaatsvinden. Bij nieuwe opdrachtgevers vraag ik altijd vooraf het bedrag over te maken. Wanneer de samenwerking soepel verloopt en het vertrouwen wederzijds is kan de opdrachtgever ook achteraf betalen.

Het schrijven van de tekst

Bij het schrijven van teksten staat de inhoud centraal. Het is van groot belang dat de inhoud die gecommuniceerd wordt klopt en er dus geen onwaarheden in staan. Zelfs bij het schrijven van SEO geoptimaliseerde teksten staat de leesbaarheid en de inhoud centraal. Wanneer dit op orde is kan er gekeken worden of er nog wat zoektermen aan de tekst toegevoegd kunnen worden. Voordat het zover is lees ik mij altijd in. Dit doe ik door het lezen van zoveel mogelijk blogs en lees ik literatuur gerelateerd aan het onderwerp.

Op basis van deze informatie begin ik met het schrijven van de tekst. Ik probeer in deze fase alles op te schrijven zonder direct te letten op de opbouw van zinnen. Op deze manier verzamel ik veel informatie zonder dat het direct een goed lopend artikel is.

Wanneer ik alle informatie op papier heb, herschrijf ik de niet goed lopende zinnen. Op deze manier haal ik direct ook de schoonheidsfoutjes eruit. Na deze fase bekijk ik ook nog of de tekst voor de zoekmachine is geoptimaliseerd. Als dat niet het geval is en er nog wel ruimte voor is om dit door te voeren pak ik dit ook op. Op basis van de informatie uit de Google Keyword Planner bekijk ik op welk zoekwoord er veel gezocht wordt. Deze zoekterm probeer ik op een natuurlijke manier binnen de tekst te verwerken. Ik hou hier altijd in gedachte dat het niet ten koste gaat van de leesbaarheid van de tekst.

Afhandeling van de opdracht

Voordat ik de tekst naar de opdrachtgever verstuur, lees ik de tekst nogmaals na. Nadat ik zelf 100% tevreden ben zal ik de tekst opsturen naar de opdrachtgever. Naast het feit dat ik de tekst als bijlage toevoeg aan de e-mail, voeg ik ook nog een Google Drive link aan toe.

De opdrachtgever krijgt vervolgens de mogelijkheid om de tekst te lezen en aan te geven of hij tevreden is of dat er toch nog informatie gewijzigd of toegevoegd moet worden. Wanneer dat het geval is zal ik de tekst herzien en binnen 1 werkdag weer aanleveren bij de opdrachtgever. Na goedkeuring van de klant is de opdracht afgehandeld.

Ik hoop je op deze manier inzicht te hebben gegeven in een werkdag van een tekstschrijver. Deze werkdag is op hoofdlijnen beschreven. Voor meer informatie over mezelf en mijn werkwijze vind je op Studententeksten.nl.

Zelf ook schrijven? Wij van Tekstschrijvers zijn op zoek naar gastbloggers om ons te inspireren. Ontdek het snel en begin met schrijven!