Hoe gebruik ik de Google Zoekwoordplanner (SEO-tip)

Google Zoekwoordplanner. Een must-have voor iedereen die een eigen website heeft of artikels schrijft. Dus ook de tekstschrijvers onder ons. In dit artikel leg ik uit wat de voordelen zijn van Google Zoekwoordplanner en waarom deze tool zorgt voor een hogere ranking in de zoekmachine.

Wat is Google Zoekwoordplanner precies?

Google Zoekwoordplanner is een hulpprogramma binnen Google Adwords. Google Adwords is een advertentieprogramma waarmee je kunt adverteren in Google. De Google Zoekwoordplanner is een niet-betalend hulpprogramma waarmee je zoekwoorden kunt zoeken en kunt vergelijken met elkaar. De bedoeling van Google is om zo rechtstreeks te adverteren in de zoekmachine, maar je kunt het even gemakkelijk gebruiken om te kijken of een zoekwoord populair is in een bepaald land of niet.

Wat zijn de voordelen van Google Zoekwoordplanner?

 • Je weet in één ogenblik op welke zoekwoorden veel wordt gezocht en welke niet.
 • Je kunt nagaan of er veel concurrentie is op bepaalde zoekwoorden.
 • Je kunt de zoekfilters heel specifiek of heel breed zetten, zoals je zelfs wilt.
 • Je kiest enkel de zoekwoorden die relevant zijn voor jou, maar toch zoekverkeer hebben.
 • Google geeft zelf ideeën over welke zoekwoorden relevant kunnen zijn voor jou.

Hoe moet je er aan beginnen?

Eerst en vooral moet je in Google Adwords tussen alle hulpprogramma’s naar de Zoekwoordplanner gaan. Uiteraard is er een rechtstreekse link naar de Zoekwoordplanner. Voor het gebruik van deze tool heb je een Google-account nodig, maar dat spreekt voor zich. De homepage van de planner ziet er als volgt uit.

Google Zoekwoordplanner

Zoals je ziet, zijn er vier onderdelen. Het belangrijkste onderdeel is het eerste, namelijk ‘Nieuwe zoekwoorden zoeken met een woordgroep, website of categorie’. Als je daar op klikt, zie je enkele velden die je kunt invullen. Als je weinig tijd hebt, dan kan je enkel het eerste veld invullen. Hier vul je zoekwoorden in waarvan jij denkt dat je ze veel in jouw tekst gaat gebruiken en waar mensen op zoeken. Schrijf je bijvoorbeeld een tekst over ‘SEO’, vermeld dan zeker de zoekwoorden ‘SEO’, ‘Search Engine Optimization’, ‘schrijven’, ‘autoriteit’, … Typ gerust eerst enkele zoekwoorden in Google in, zo heb je meer inspiratie om verschillende zoekwoorden in te geven.

‘Uw bestemmingspagina’ is nuttig als je al een website hebt waar de zoekwoorden in voorkomen. Maar in veel gevallen moet je de URL niet per se ingeven. ‘Uw productcategorie’ zegt het zelf, je kan hier een categorie uit kiezen waar jouw website of artikel het beste bij past. Maar ook dit is niet verplicht. Alle filters onderaan zijn wel belangrijk. Als je enkel lokaal zoekwoorden zoekt in een bepaalde periode waarbij je enkele zoekwoorden wilt uitsluiten, dan moet je beginnen filteren. Je kunt erg uitgebreid filteren, maar vaak staat dit in veel gevallen al goed tenzij je een artikel hebt geschreven of wilt schrijven dat heel lokaal gericht is.

Google Zoekwoordplanner

Uiteraard heb ik zelf enkele zoekwoorden ingevuld zodat je een voorbeeld kunt bekijken.

Google Zoekwoordplanner

Nadat je op ‘Ideeën opvragen’ klikt, kom je op onderstaand scherm uit. De rood onderstreepte getallen en woorden zijn hier belangrijk. Uiteraard zijn andere zaken ook belangrijk. Maar als het om organische zoekresultaten gaat, zijn vooral deze onderstreepte woorden van belang.

 • Zoekwoordfilters heb ik hierboven al uitgelegd, maar het is goed om te weten dat je alles kunt aanpassen zoals je zelf wilt. Je kunt de locatie, periode en zoekwoordresultaten aanpassen.
 • ‘Gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten voor alle ideeën’ duidt aan hoeveel zoekopdrachten er in totaal zijn voor alle zoekwoordideeën die Google voorstelt. Zo heb je al concreet een idee hoeveel zoekopdrachten er zijn voor het onderwerp dat jij hebt gekozen. Let wel op: 10k betekent 10.000.
 • Er is het tabblad ‘Advertentiegroepideeën’. Hier staan alle zoekwoorden per categorie opgesomd. Handig wanneer je over een bepaald onderwerp wilt typen. Klik simpelweg op de categorie die bij jouw artikel past en alle zoekwoorden verschijnen vanzelf.
 • Het rechte tabblad zijn de ‘Zoekwoordideeën’. Hier staan alle zoekwoorden die jij hebt ingevoerd met daaronder suggesties van Google.
 • De term ‘Gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten’ duidt aan hoeveel keer deze zoekwoorden in Google per maand worden gezocht. Zo wordt op de term ‘SEO’ gemiddeld 1000 tot 10.000 keer gezocht. Mocht jouw website of artikel op de nummer 1 in Google geraken op het zoekwoord ‘SEO’, dan zullen er meer dan 1.000 bezoeken op jouw website plaatsvinden van bezoekers die gezocht hebben op de term ‘SEO’.
 • ‘Concurrentie’ bestaat uit drie niveaus: Laag, Normaal en Hoog. Tenzij je duizenden euro’s wilt spenderen om één zoekwoord in Google te ranken, zou ik enkel naar lage concurrentie kijken. In dit geval is bijvoorbeeld het zoekwoord ‘content’ beter dan het zoekwoord ‘SEO’.
Google Zoekwoordplanner

Google Trends: Een ideale aanvulling op de Zoekwoordplanner

Als je de Zoekwoordplanner onder de knie hebt, dan is de volgende tool misschien nog iets handiger. Het kan perfecte in combinatie gebruikt worden. Ik heb het over Google Trends. Dit is een tool waar je real time kan kijken hoe goed zoekwoorden het in de zoekmachine doen. Zo kan je nakijken welke trends er zijn. Zo zie je bijvoorbeeld dat ‘SEO’ en ‘schrijven’ allebei stabiel zijn als zoekwoord. Het zijn dus zoekwoorden van alle tijden. Je ziet wel duidelijk dat er meer wordt gezocht op ‘SEO’. Ook hier kan je alles filteren en zo kijken welke zoekwoorden je moet gebruiken op welke tijdstippen. Als een zoekwoord trendy is, is het het perfecte moment om er een artikel over te schrijven.

Google Trends

Waarom heb ik de Zoekwoordplanner  en Google Trends nodig als schrijver?

Het is enorm belangrijk om in elk artikel en op elke pagina een zo goed mogelijke SEO-score te hebben. Nu Google 4 advertenties bovenaan in zijn zoekmachine heeft, is SEO belangrijker dan ooit. 60% van Google-gebruikers klikt enkel op één van de eerste 3 zoekresultaten. Nu er meer en meer advertenties aanwezig zijn, moet je er nu alles aan doen om op bepaalde zoekwoorden bovenaan in Google te geraken. Maak daarom een planning op met zoekwoorden die je wilt gebruiken en in welke artikels je ze wilt gebruiken.

Ga zeker niet alleen voor zoekwoorden zoals ‘content’ of ‘schrijven’, maar ga voor volledige zinnen. Hoe vaak typ jij slechts één woord in Google? Ga sneller voor ‘ik wil schrijven’ of ‘wat is SEO?’, alleen dan maak je een verschil. Wil je jouw SEO-score verhogen door middel van een checklist? Koop dan zeker dé SEO-checklist voor minder dan 10 euro! Dat is minstens 50% goedkoper dan één uur advies van een SEO-student. Of wil je een geoptimaliseerde WordPress website? Bekijk dan zeker onze pagina over ‘WordPress optimalisatie‘.

Wat is jouw strategie? Pak jij het anders aan? Laat het gerust weten, feedback is altijd welkom!