Hoe mijn website in DMOZ aanmelden (en erin slagen)?

Een vermelding in DMOZ (of het Open Directory Project) is van onschatbare waarde. Vele websites, waaronder Google, maken gebruik van de lijsten van de directory. Mocht het lukken om jouw website in DMOZ aan te melden, dan zie je hoogstwaarschijnlijk een directe stijging in de zoekresultaten.

Google gaat jouw website herkennen en een hogere Domain Authority en Page Authority toekennen. Wil je jouw website aanmelden? Super! Ik geef met plezier 5 tips om jouw website aan te melden in DMOZ en er in te slagen. Als DMOZ-redacteur weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om jouw website te plaatsen en waarom het zo lang kan duren.

Waarom is het zo moeilijk om in DMOZ aan te melden?

De grootste websitedirectory ter wereld gaat niet zomaar elke website opnemen in zijn database. De reden? De regels van de directory stellen duidelijk dat elke redacteur kiest voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Eerst en vooral moet een website gecontroleerd en goedgekeurd worden. Daar wringt het schoentje. Redacteurs moeten 100’en websites beoordelen en dat vraagt tijd. Heel veel tijd.

In de categorie die ik beheer op DMOZ, stijgt het aantal aanvragen elke dag. Op moment van schrijven, staan er 426 aanvragen in de wachtrij. Enkele noemenswaardige statistieken:

  • 80% van de aanvragen staan in een verkeerde categorie;
  • 65% van de aanvragen zijn incorrect omschreven;
  • 32% van de aanvragen staan dubbel in de database;
  • 20% van de aanvragen verwijzen naar een dode URL.

Het is zeker niet gemakkelijk om jouw website aan te melden in DMOZ, al kan je rekening houden met verschillende factoren om de kans op plaatsing te verhogen. Daarom geef ik 5 tips om jouw website in de DMOZ-directory te krijgen.

5 tips om jouw website sneller te laten plaatsen

Je moet met alles rekening houden om in de DMOZ-directory te komen. Van de content op jouw website tot de activiteit, alles is belangrijk. Maar welke maatregelen moet je treffen om kans te maken op een plaatsing?

#1 DMOZ aanmelden: Bekijk aandachtig de richtlijnen

Richtlijnen zijn er niet voor niets. Elke DMOZ-redacteur moet deze richtlijnen nauwkeurig volgen om kwaliteitsvolle websites aan te melden en povere websites te verwijderen. Via deze link kan je de richtlijnen van DMOZ raadplegen. Concreet zijn volgende aandachtspunten aangewezen:

  • Links/websites die verboden zijn: Affiliatie links, piramide websites, illegale websites, productwebsites, … ;
  • Een website niet aanmelden in meerdere categorieën;
  • De homepage URL is de op te geven URL;
  • Nederlandse websites horen in de Nederlandstalige categorieën, anderstalige websites zijn niet welkom.

#2 DMOZ aanmelden: Zorg voor relevante, kwaliteitsvolle content

Elke DMOZ-redacteur gaat eerst en vooral een websiteonderzoek doen. Ziet de website er modern uit? Is de website responsive? Maar de belangrijkste vraag: Is er veel en kwaliteitsvolle content aanwezig? De directory is erg streng en laat enkel websites toe die relevant zijn. Dus enkel als je kunt bewijzen dat jouw website een steentje bijdraagt aan het internet, is een aanmelding mogelijk.

Hoeveel content je moet hebben en hoe relevant het moet zijn, hangt van de categorie en de website af. Ik ben altijd bereid advies te geven over de content van jouw website en hoe je kunt zorgen voor kwaliteit en relevantie.

#3 DMOZ aanmelden: Zorg voor een exacte titel & unieke omschrijving

Een volgend aspect waar elke redacteur rekening mee moet houden, is de titel en de omschrijving. De titel mag enkel de titel van de website zijn. Elke toevoeging is verboden en kan zorgen voor een uitsluiting van jouw website.

De omschrijving is best zo uniek mogelijk. Wat is de positie van jouw website ten opzichte van concurrenten? Waar blinkt de website in uit? Welke functies zijn er op de website aanwezig? Veelvoorkomende functies zijn: een blog, een tool of een contactformulier. Heeft jouw site een unieke functie? Vermeld die zeker, dit verhoogt de kans op plaatsing.

#4 DMOZ aanmelden: Voeg jouw website toe aan een passende categorie

De meestvoorkomende reden waarom websites niet geplaatst worden, zijn aanvragen in een verkeerde categorie. Elke categorie heeft zijn eigenheid en een bepaald domein waar websites in uitblinken.

Zo ben ik redacteur van de categorie ‘Internet marketingbedrijven’. Deze categorie groepeert ‘Dienstverleners in het veld van internet- en e-mailmarketing’. Ik voeg dus uitsluitend websites toe die aan deze omschrijving voldoen. Bekijk dus zeker het informatiesymbool rechts en reeds aangemelde websites. Zo weet je direct of jouw website erbij past of niet.

#5 DMOZ aanmelden: Vraag tips aan een redacteur

Om de kans op plaatsing enorm te verhogen, kan je het beste tips vragen aan een redacteur van DMOZ. Zo ben ik altijd beschikbaar voor alle vragen omtrent de DMOZ-directory. Wel bied ik enkel objectief advies en ga ik nooit een website-eigenaar voortrekken. Ik kan jou helpen met het schrijven van content, het hosten van websites, advies over DMOZ en nog zoveel meer. Stuur mij gerust een mailtje om de kans op een enorm waardevolle backlink te bemachtigen.

Ja, ik wil advies om mijn website in DMOZ aan te melden

Contacteer mij dan snel voor vrijblijvend advies.