HTTP status 404 of 301, heeft het invloed op SEO?

HTTP status 404 of 301

Je publiceert een artikel op jouw website. Deze heeft een specifieke URL. Maar je wilt deze veranderen om de SEO te verbeteren.

Hier verschijnt vaak een HTTP status 404 of 301. In het ergste geval een HTTP status 500. Maar wat betekenen nu al deze codes en hoe kan ik het zo aanpassen dat het zo geoptimaliseerd is voor Google?

Laat ik het zo zeggen: Google houdt niet van dode links. Als je zelf op een onderwerp zoekt en je krijgt een lege pagina of een foutcode te zien, heb jij dan nog zin om verder te kijken? De meesten zullen hier negatief op antwoorden. Hoog tijd om je mee te nemen naar de wondere wereld van HTTP status codes. Hieronder zie je alvast een cheat sheet (met dank aan Moz.com) met alle codes. Onder de afbeelding leg ik alles op een verstaanbare manier uit.

Alle HTTP status codes op een rijtje

HTTP status 200: Ok-status

De pagina wordt correct ingeladen. Er zijn geen problemen en de bezoeker kan de pagina bezoeken zonder fouten. Dit is de enige status zonder redirect.

Bijvoorbeeld: Jij bekijkt deze pagina. Dan stuur de server een statuscode 200 naar jouw browser op jouw computer. De pagina wordt ingeladen en je kan alle inhoud bekijken.

HTTP status 301: Permanente redirect

HTTP status 301 geeft aan dat de pagina permanent verhuist is naar een andere pagina. Je wordt daarna ook doorverwezen naar de correcte pagina. De oude URL komt te vervallen. De nieuwe URL krijgt een deel van de SEO-waarde van de oude URL.

[easy-tweet tweet=”HTTP status 301 redirect bezoekers naar een nieuwe pagina zonder SEO-verlies!” user=”Txtschrijvers” hashtags=”tekstchrijvers”]

Bijvoorbeeld: Dit artikel staat in de categorie ‘Inspiratie‘. Ik wil dit artikel verhuizen naar een andere categorie zoals ‘Getest‘. Dan vervalt de URL van het artikel aangezien een deel van de URL aangepast zal worden naar de nieuwe categorie. In de URL zal nu het woord ‘getest’ voorkomen en niet meer ‘inspiratie’. In dit voorbeeld verandert de URL van ‘tekstschrijvers.net/inspiratie/seo/http-status-404-301’ naar ‘tekstschrijvers.net/getest/seo/http-status-404-301’. De oude URL zal wel zijn SEO-waarde verliezen, maar geeft dit wel door aan de nieuwe URL. Zo versterk je de nieuwe URL dankzij de oude URL. Twee vliegen in één klap!

HTTP status 302: Tijdelijke redirect

HTTP status 302 is praktisch hetzelfde als HTTP status 301. Het is ook een redirect. Het verschil zit in de SEO-waarde. Deze status geeft aan dat je wordt doorverwezen, maar dat de oude URL en pagina nog steeds bestaat. De SEO wordt niet overgedragen en beide URL’s behouden hun waarde. Deze redirect is niet aan te raden omdat het kan zorgen voor dezelfde content op twee verschillende pagina’s. Het kan wel nuttig zijn als je op beide keywords wilt ranken die met elkaar te maken hebben.

Bijvoorbeeld: ‘Tekstschrijvers.net/inspiratie/SEO/http-status-404-301’ wordt via HTTP status 302 doorverwezen naar ‘Tekstschrijvers.net/getest/SEO/http-status-404-301′. Deze code geeft aan dat beide URL’s en pagina’s bestaan en dat je wordt doorverwezen. Je kunt nog steeds de oude URL raadplegen en qua SEO verandert er ook niets.

HTTP status 404: Niet gevonden

Een HTTP status 404 is een doodlopend straatje. Er staat gewoon geen content op de pagina waar je naar surft. Het kunnen zowel pagina’s zonder content zijn, maar ook typefouten of URL’s die niet meer bestaan. Deze pagina’s moeten niet meer gerankt worden in Google en daarom is een status 404 erg interessant. De pagina wordt niet opgenomen in Google en zal deze URL’s dan ook niet als foutief of gebroken rapporteren.

[easy-tweet tweet=”HTTP status 404 geeft aan dat een link dood is. Google zal jou dankbaar zijn.” user=”Txtschrijvers” hashtags=”tekstschrijvers”]

Bijvoorbeeld: Je surft naar ‘Tekstschrijvers.net/inspeeratie’. Deze pagina bestaat natuurlijk niet. Onze website is zo ingesteld dat er een HTTP status 404 verschijnt. De browser zal jou doorsturen naar onze gepersonaliseerde 404 pagina. Jij weet dat de URL niet bestaat en zo kan je weer verder zoeken naar dat ene onderwerp.

HTTP status 500: Interne serverfout

HTTP status 500 is een interne serverfout. De server kan de pagina niet inladen. Zowel jij als de zoekmachine gaan de pagina niet kunnen bekijken. Dit is natuurlijk nadelig voor jouw SEO op lange termijn. Interne serverfouten ontstaan vaak door fouten in de database of in een script dat je gebruikt.

Bijvoorbeeld: Je surft naar ‘Tekstschrijvers.net’. Door een foutieve update ligt onze website plat. Je zal een HTTP status 500 krijgen en dus niet kunnen verder surfen op de pagina en misschien zelfs de gehele website.

HTTP status 503: Dienst niet beschikbaar

HTTP status 503 is praktisch hetzelfde als HTTP status 404. Het verschil zit hem in het redirecten. HTTP status 404 zal jou doorverwijzen naar een 404 pagina. Status 503 doet dit niet. Het is geen permanente fout, maar het laat aan bezoekers en aan zoekmachines weten dat de pagina tijdelijk niet beschikbaar is. Dit kan bijvoorbeeld bij onderhoud of werkzaamheden op de website.

Bijvoorbeeld: We zijn bezig met een groot onderhoud op onze website. Jij krijgt een HTTP status 503 code te zien en je kan altijd proberen om de pagina te herladen.

Canonical tag

De canonical tag is een meta tag. Het is vooral nuttig wanneer je dezelfde content op meerdere pagina’s of websites publiceert. Google ziet het als duplicate content en dit is vaak negatief voor jouw SEO. Google laat enkel de beste resultaten zien en laat er zelfs sommige weg. Dit is vaak het geval bij duplicate content.

Zoals ik al zei, moet je dan een canonical tag toepassen. Via deze meta tag geef je in de header aan welke pagina de bron is, welke pagina dus oorspronkelijk eerst is gemaakt. Het voordeel van deze tag is dat bezoekers de duplicate pagina kunnen bezoeken en dat Google weet welke pagina de originele pagina is. Google zal de linkwaarde van de verwijzingen en van de bron behouden. Een nadeel is dat de linkwaarde ook negatief kan zijn en dus alle pagina’s gerelateerd aan dezelfde content, negatief beïnvloed.

Bijvoorbeeld: Ik heb op ‘Tekstschrijvers.net’ een artikel geschreven. Nu heb ik een andere blog en wil ik de positieve SEO-waarde van dat artikel doorgeven. Ik kan de tekst gewoon kopiëren en op de gastblog een canonical tag toevoegen. Dit doe ik in de header. Voor dit artikel op de website ‘HLN.be’ is het dan bijvoorbeeld: ‘<link rel=”canonical” href=”https://www.tekstschrijvers.net/inspiratie/seo/http-status-404-301”/>. Niet in elke situatie raad ik canonical tag aan, maar het is een mogelijkheid die je zeker kunt overwegen.

SEO advies: Welke HTTP statussen zijn belangrijk?

 • HTTP status 404: Deze status laat je verschijnen wanneer een surfer onbestaande URL’s intypt. Je maakt best een zo mooi mogelijke 404-pagina waar gebruikers echt iets mee zijn. Op een goede 404-pagina kan je bijvoorbeeld relevante links plaatsen of contactgegevens weergeven. Je moet de gebruiker zin geven om verder te surfen op jouw website.
 • HTTP status 301: Normaal stuur je mensen die naar een foutieve URL surfen, door naar een 404-pagina. Maar wanneer bepaalde foutieve URL’s steeds weer terugkomen, kan je hier een opportuniteit van maken. Je kunt ze doorsturen naar gepersonaliseerde pagina’s, relevante artikels of een aangepaste 404-pagina. Plaats je steeds in de schoenen van de bezoeker. Hij wil natuurlijk in zo weinig mogelijk kliks zijn doel bereiken. Help hem daar dan ook bij. Via een WordPress plugin kan je alles monitoren en doorsturen. Hoe? Dat lees je in de kop ‘Hoe pas ik een HTTP status in WordPress toe?’
 • HTTP status 500: Deze status mag gewoon niet voorkomen. De pagina wordt niet weergegeven. Als dit veel voorvalt, dan bestaat de kans dat Google als resultaat een negatieve ranking toekent.
 • Header checker: Je kunt op een erg gemakkelijke manier in bulk controleren  welke status code pagina’s hebben op bepaalde momenten. Je kunt zelfs nakijken of een link doorgestuurd wordt vanaf een andere link of niet. Een goed voorbeeld van een bulk HTTP status checker is HTTPStatus.io. Check it out!
 • Google Chrome extensie: Een erg handige extensie voor Google Chrome is Redirect Path. Deze extensie geeft aan wanneer er een andere HTTP status code is dan HTTP status 200. Wanneer een pagina problemen heeft, dan geeft deze extensie de status code weer.

Hoe pas ik een HTTP status in WordPress toe?

WordPress plugin: 404 to 301

Voor WordPress is er een alles-in-één oplossing, namelijk 404 to 301. Deze plugin heeft een score van maar liefst 4,5 op 5 met meer dan 60 000 downloads. De plugin is gemakkelijk te gebruiken en vooral handig om SEO te verbeteren op het vlak van links.

Wanneer je bijvoorbeeld een URL zou aanpassen, dan weet de plugin dit direct. Door de plugin correct in te stellen, zal je altijd jouw bezoekers plezieren en komen ze altijd op de juiste plaats terecht. Ik leg hieronder even uit wat je met de plugin kunt doen en hoe je de instellingen in orde maakt.

HTTP status 404
 • Redirect type: Hier kies je voor ‘301 Redirect (SEO)’. Wanneer een bezoeker een URL zou intypen die vervallen is, dan stuurt de plugin hem door naar de correcte pagina.
 • Redirect to: Ik stel voor om ‘Existing page’ te selecteren. Zo kan je een eigen 404-pagina maken. Maak daarom eerst op voorhand een nieuwe pagina aan en maak deze zo handig mogelijk voor jouw bezoekers. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe onze 404-pagina er uit ziet.
HTTP status 404
 • Select the page: Wijst zichzelf natuurlijk uit. Hier kies je de pagina die je daarnet gemaakt hebt. Deze pagina dient vanaf nu als 404-pagina.
 • Log 404 errors: Hier kies je uiteraard voor ‘Enabled’. Zo kan je volgen wanneer iemand een verkeerde URL intypt en kan je zelfs een redirect aanmaken wanneer veel mensen deze fout maken. Het in het oog houden is de boodschap!
 • Email notifications: Wanneer je elke log via e-mail wilt aankrijgen, dan moet je dit aanvinken en jouw e-mailadres ingeven. Ik raad het niet aan of jouw mailbox zit direct vol. Kijk het liever regelmatig na in WordPress. De keuze is uiteraard aan jou.
 • Exclude paths: Laat hier gewoon ‘WP-content’ staan. Deze logs moeten niet bijgehouden worden.

Plugin: Forty Four – 404 Plugin for WordPress

De plugin Forty Four is nog gemakkelijker in gebruik dan de vorige plugin. Het maakt geen gebruik van een pagina in WordPress, maar genereert zelf een pagina. Op deze manier gaat Google de 404-pagina niet indexeren, maar bekijken als een 404-pagina. Met de vorige plugin had je wel dat probleem.

Zoals de vorige plugin, kan je zelf wat tekst invoegen. Deze plugin heeft als voordeel dat je een achtergrondafbeelding kunt instellen. Daarnaast kan je alles in het Nederlands vertalen of het maken zoals jij wilt. Het menu zit verstopt onder ‘Weergave’ onder ‘404 page’ en ziet er als volgt uit.

forty-four

Als je bijvoorbeeld iets verkeerds achter Tekstschrijvers.net intypt, dan krijg je normaal dit:

404-tekstschrijvers

Ga jij vanaf nu rekening houden met HTTP status codes? Welke HTTP status code gebruik jij het meeste? Zie je misschien een schrijffout in dit artikel? Laat zeker een reactie achter. We zijn jou eeuwig dankbaar.