Je vindbaarheid vergroten met headings

Headings zijn erg belangrijk voor teksten op het internet. Zoekmachines gebruiken deze headings om te  zien waar een tekst over gaat. Headings zijn daarom vergelijkbaar met hoofdstukken maar dan op het internet. Een heading wordt aangeduid als H1. De meest gebruikte headings zijn H1, H2 en H3. H4, H5 en H6 worden ook gebruikt.

Het belang van de H1 heading

De H1 heading is de kop van het artikel. Omdat het ook de eerste kop is, heeft dit de H1 heading als naam. Deze heading komt dus maar één keer voor op de pagina. Sommige systemen, bijvoorbeeld WordPress, maken automatisch een H1 heading aan. In dat geval hoef je zelf dus geen H1 meer aan te geven. Houd dit goed in de gaten, meerdere H1 headings kunnen namelijk ervoor zorgen dat je tekst niet goed vindbaar is in zoekmachines.

H2 en H3- heading voor een nieuwe paragraaf

Begin je met een nieuwe paragraaf? Gebruik dan de H2 en de H3 heading, Stel dat je een tekst schrijft over backpacken in Thailand dan is ‘Backpacken in Thailand’ een H1.  Als je over de natuur van Thailand gaat schrijven dan maak je gebruik van een subkop en kan je dit onder ‘H2’ onderbrengen. Is de natuur van Thailand in onder te verdelen in verschillende gebieden dan kun je deze sub paragrafen de H3 meegeven. De H2 en de H3 mag je onbeperkt in de tekst gebruiken.  Google laat de H2 en de H3 wel minder zwaar meewegen dan de H1. Dit is dus iets waar je tijdens het opdelen van je tekst rekening mee moet houden.

De overige headings

Het kan ook voorkomen dat je gebruik wil maken van een H4, H5 of zelf een H6 heading. Zeker als je een grotere tekst hebt kan dit van belang zijn. De waarde van headings 4, 5, en 6 zijn minder groot dan H1, H2 en H3. Voor je SEO zullen de H4, H5 en H6 niet van grote invloed zijn.

Een duidelijke omschrijving

Headings zijn dus belangrijk voor je tekst en voor de vindbaarheid van je teksten op internet. Maar hoe ziet je heading er inhoudelijk uit? Het is allereerst belangrijk om de heading een duidelijke beschrijving mee te geven met woorden die een korte samenvatting geven over de desbetreffende paragraaf. ‘meer informatie’ is vrij standaard en niet specifiek genoeg. ‘wat neem je mee?’ is een al veel duidelijkere heading en geeft duidelijkheid over wat je in de paragraaf gaat lezen. Twee of drie woorden zijn voldoende voor een goede heading, het hoeven geen lange zinnen te zijn.

Genoemde tips kun je allemaal zelf toepassen, maar je kunt ook een tekstschrijver inhuren voor het schrijven van een tekst. Kijk maar eens op tekstschrijver gezocht. Je zult vervolgens zien dat zij je wellicht kunnen helpen bij het schrijven van een goede tekst met de juiste headings. Wil je het liever zelf proberen, dan kan dat vanzelfsprekend ook.

Toepassen van headings

Als je een website hebt waar nog artikelen op staan zonder headings raden wij het aan om dat nog toe te voegen. Google is meer gefocust op de headings dan op de teksten zelf.  Een tekst zonder headings is minder goed vindbaar dan een tekst die helemaal voorzien is van duidelijk headings. Het kan een flinke klus zijn als je dat nog bij een hoop artikelen moet doen maar voor de vindbaarheid in Google gaat het je website veel goeds doen.