Waarom AMP de mobiele toekomst is

Wat is AMP of Accelerated Mobile Pages?

Accelerated Mobile Pages, kortweg AMP, is een nieuwe manier om content aan te bieden.

Mobile denken is nu eenmaal de toekomst. Kijk maar even naar dit artikel van Bloovi over Google de dag van vandaag. Zonder mobiele website bestaat jouw bedrijf of website niet in Google. Nu wil Google een volgende evolutie ontketenen: AMP. Eigenlijk is het een variant op HTML. Het is een open-source framework van Google. Iedereen kan dus het framework gebruiken.

Wat is het doel van AMP?

Snelheid, snelheid en nog eens snelheid. Veel webpagina’s zijn misschien wel geoptimaliseerd aan mobiele toestellen, de snelheid laat soms de wensen over. AMP is een variant op HTML. Het is dus een code die ervoor zorgt dat er geen onnodige elementen geladen worden. Bij WordPress zijn dit bijvoorbeeld de plugins, maar het gaat ook over video’s of afbeeldingen.

[easy-tweet tweet=”AMP maakt jouw website sneller door alle overbodige elementen weg te laten.” user=”Txtschrijvers” hashtags=”tekstschrijvers”]

Waarom is Accelerated Mobile Pages ontwikkeld?

Eerst en vooral voor de gebruikservaring. Bijna iedereen tegenwoordig heeft een smartphone of mobiel toestel. Als we een website bezoeken, dan kunnen we niet wachten. We willen een even snelle ervaring als op een desktop. Maar er is een tweede reden. Nog niet zo lang geleden heeft Facebook Instant Articles geïntroduceerd. Hierdoor worden artikels rechtstreeks geleden in Facebook. Veel overbodige elementen worden weggelaten zodat een gebruiker direct het artikel kan lezen zonder wachttijd. Natuurlijk heeft dit als nadeel dat je vast hangt aan de structuur van Facebook en dus nu binnenkort aan de structuur van Google.

Heb ik AMP nodig als aanvulling op mijn mobiele website?

Accelerated Mobile Pages

Voorlopig is het nog geen verplichting om de code te gebruiken. Al lijkt het wel een standaard te worden voor mobiele toepassingen. Inmiddels is AMP verschenen in de Google Search Console, de beheertool voor webmasters. Het kan dus goed zijn dat we binnenkort verplicht zijn om deze open-source te implementeren in onze websites. Doe je dit niet, dan kan dit gevolgen hebben voor de SEO van jouw website en dus bijgevolg de ranking op bepaalde keywords.

 Wat zijn de uitdagingen van de open-source?

Accelarated Mobile Pages mag dan wel sneller zijn, toch zijn er (voorlopig) enkele nadelen aan verbonden. Ik zet ze even op een rijtje.

Advertenties niet zichtbaar

Door AMP worden er geen externe elementen ingeladen en is het eigenlijk gewoon een wit blad met tekst op. Mocht jouw website advertenties laden, dan vormt dit een probleem. Advertenties worden vaak ingeladen via een bepaalde programmeertaal. Tenzij de banners of links in de code ingebouwd zijn, is de kans klein dat ze zullen verschijnen met AMP.

WordPress plugins niet mogelijk

Hetzelfde probleem met WordPress plugins. Plugins mogen dan wel intensief zijn voor een website, je hebt ze wel nodig om bepaalde zaken te laden. Zo heb je misschien geen beveiliging of webshop meer.

AMP is snel, maar kaal

De website mag dan wel sneller en strakker zijn, toch is het design minder aantrekkelijk. Het oogt allemaal nogal kaal. Hoe kan je nog er uit springen als website? Elk design ziet er hetzelfde uit. Grotere nieuwswebsites zullen daardoor sneller aantrekken en kleinere websites zullen het moeilijker krijgen. Het zal de uitdaging zijn om mobiel content aan te bieden die er uit springt.

Implementatie vereist vaardigheid

Accelerated Mobile Pages mag dan wel een toekomstig model van mobiele websites worden, het vereist enige vaardigheid om het te implementeren. Niet iedereen kan zomaar deze code gebruiken, je moet het aanpassen aan jouw website. De kans is groot dat er meer en meer partijen zich aanbieden om AMP te implementeren. Maar niets is gratis natuurlijk.

Maar er zijn ook oplossingen

Gelukkig is er niet enkel een negatieve kant. Er zijn manieren waarop je zonder al te veel technische kennis de code kan implementeren. Zo is WordPress momenteel bezig om een plugin te ontwikkelen om te voldoen aan de voorwaarden van AMP. De AMP-plugin kan je hier alvast bekijken. Niet alleen WordPress, maar ook Twitter is er mee bezig. Volgens hun blogpost willen ze AMP in Twitter  implementeren. Benieuwd hoe het er uit ziet? Kijk dan even naar onderstaande afbeelding. Wij kunnen uiteraard niet achterblijven en hebben zojuist AMP toegepast op al onze artikels. Zet gewoon achter elk artikel op deze website /AMP en zie het verschil. Zo ziet dit artikel er in AMP uit. Wil je zelf AMP op jouw website, maar weet je niet hoe er aan te beginnen? Bekijk dan zeker onze pagina over WordPress optimalisatie!

Accelerated Mobile Pages

Wat leren we hier nu uit?

  • De snelheid van mobiele webpagina’s moet omhoog, al gaat de vormgeving achteruit;
  • Accelerated Mobile Pages zal een rol spelen in de mobiele toekomst;
  • Het is een tegenreactie op Facebook Instant Articles;
  • Het zal een uitdaging worden om advertenties weer te geven;
  • Je moet programmeerkennis hebben om het te implementeren of je moet het uitbesteden;
  • Gelukkig zijn er oplossingen op komst zoals een plugin voor WordPress.

Wat denk jij? Zal Accelerated Mobile Pages de mobiele toekomst beïnvloeden? Of denk je dat het zo zal blijven? Zijn er misschien andere alternatieven op komst? Laat het gerust weten, jouw mening telt! Of zie je gewoon een schrijffout? Laat zeker een reactie achter. We zijn jou eeuwig dankbaar.